«

»

Kvě 06

Stroje na převíjení stretch folií

Většina lidí se setká se stretch folií až v její finální podobě, tedy s folií namotanou na kartonové dutince. Jak se ale folie na tuto dutinku dostane?

Čerstvě vyrobená stretch folie je namotaná na tzv. jumbo. Jumbo je velká role stretch folie většinou o váze 25 nebo 50 kg. Z této role se následně na speciálním stroji přemotává stretch folie na dutinky do konečné podoby prodávané zákazníkům.

Stroj na převíjení stretch folií

Stroj na převíjení stretch folií

Tyto stroje na převíjení stretch folie si sami podávají kartonovou dutinku, sami převíjejí stretch folie, sami jí odříznou ve chvíli, kdy váha odpovídá tomu, co obsluha nastaví, a následně hotovou stretch folii také podají na odkládací plochu.

U poloautomatických strojů obsluha vloží dutinku do stroje, stroj následně převine potřebné množství folie a pak se zastaví. Obsluha odřízne folii a vloží další dutinku a proces opakuje.

Převíjení stretch folie na stroji

Převíjení stretch folie na stroji

Rychlost převíjení stretch folie se u těchto strojů pohybuje i kolem 1000 metrů folie za 1 minutu.

Na těchto převíječích lze ale kromě stretch folie převíjet také další PE folie a také papír. Některé stroje navíc mají možnost řezání materiálu na užší pásy – např. z jumba o šíři 50 cm udělají 5 rolí šíře 10 cm, tzv. granáty.

Ovládací panel převíjecího stroje

Ovládací panel převíjecího stroje