«

»

Dub 27

Historie vzniku stretch folie

Ještě před 30 lety nikdo o průtažné folii neslyšel. Nebyla využívána ani ve výrobě ani obchodě. Tuto folii vynalezl velice bohatý člověk, který potřeboval nový materiál pro balení. Ale začneme popořadě.

 

Na konci 19. století, Hans von Pehmann prováděl chemické experimenty ve své laboratoři v Německu. Čistě náhodou vynalezl polyethylen. Poté, co ráno přišel do laboratoře, v jedné z trubek našel podivné zbytky, které trochu připomínaly vosk. Samozřejmě, že příslušné údaje byly zaznamenány do deníku a následně zapomenuty. Kolegové Hanse výsledný materiál pojmenovali polymetylenom, ale v té době pro tento materiál nebylo využití a tak byly všechny dokumenty bezpečně uloženy do archivu.

 

Stretch folie by se na světě objevila nejspíš později, kdyby nevznikl tento případ, ke kterému došlo o 100 let později. V roce 1933 dva vědci, Reginald Gibson a Eric Fawcett, experimentovali s plynem pod vysokým tlakem a na dně zkumavky zůstala vosková substance. Na straně vynálezců ale tentokrát byly rozsáhlé kontakty a spousta peněz, a po 2 letech tak začala průmyslová výroba polyetylenu.

 

O další půlstoletí později začala historie průtažné folie. Na počátku 70-tých let minulého století upozornila poměrně velká a vlivná americká přepravní společnost na četné stížnosti od svých zákazníků. V kanceláři dopravce si klienti stěžovali na chybějící balíky. Bylo třeba něco udělat a společnost našla způsob jak tuto situaci vyřešit. Bylo rozhodnuto, že zkontaktují firmu Polymers Enterperises s úkolem, aby vytvořili nějaký nový, převratný obal. Základní požadavky byly: maximální průhlednost, pevnost v tahu a dobré kontrakce baleného zboží. Pro Polymers Enterprises to byla dobrá příležitost vyzkoušet svůj perspektivní vývoj za peníze zákazníka. Tak byla vynalezena stretch fólie, jejíž základ vytvořil vynález polyethylenu v 30. letech. Jakmile se první várka nového obalového materiálu dostala do přepravní společnosti, dostali její pracovníci rozkaz, aby balili zboží po blocích a do několika vrstev průhledné fólie. První testy nového obalu svědčily o úspěchu: zákazníci obdrželi své zásilky neporušené a bezpečně zabalené. Nebyly tam už žádné stížnosti od zákazníků. Vykradení zásilky nyní bylo nemožné, protože by bylo třeba poškodit obal, což by bylo vidět.

 

Obě výše uvedené společnosti se staly partnery v přepravě a balení a docílily velkého zisku v době od vynalezení stretch folie. Přepravní společnost se proslavila dobrou pověstí díky spolehlivosti dodávání kompletních zásilek a Polymers Enterprises získali pohádkové příjmy ze sériové výroby stretch fólie.