«

»

Říj 05

Ovinovací stroje

Stretch folie se při balení používá v mnoha odvětvích v provozech různé velikosti. Od stěhování, přes drobné obchodníky až po velkosklady a výrobní závody. V menších provozech je možné balit ručně nebo za pomoci odvíječe stretch folie. Jak to ale dělají ve velkých firmách?

Pokud je třeba ve skladu nebo výrobním závodě balit ve větším množství zboží na palety, pak by bylo velice neekonomické, kdyby balení prováděli samotní zaměstnanci ručně. Pro balení zboží na paletách jsou určeny ovinovací stroje, přičemž existuje několik různých konstrukcí – ovinovací stroje s točnou, s otočným ramenem, ovinovací robotické stroje a stroje s prstencem.

Ovinovací stroje Vám přinesou velkou úsporu času i peněz. Oproti ručnímu balení zaručují vyšší rychlost balení, možnost balení i velmi vyskokých palet, úsporu stretch folie a také vyšší kvalitu samotného balení. Ovinovací stroj navíc dokáže palety zabalit vždy stejným způsobem.

Vaši pracovníci se tak mohou věnovat jiným činnostem a nemusí vynaložit tolik fyzických sil do balení.

Ovinovací stroj

Ovinovací stroj

Typy ovinovacích strojů

Jak jsme zmínili výše, na trhu existuje několik druhů ovinovacích strojů. Každý typ má svou výhodu.

Ovinovací stroj s točnou – nejběžnější stroje, používají se tam, kde balení neprobíhá celý den. Jedná se o statický stroj, na který pomocí paleťáku umístite paletu. Následně stačí přichytit stretch folii k paletě a stroj následně při otáčení paletou provede balení.

Ovinovací stroj s ramenem – výhodou oproti stroji s točnou je, že paleta stojí na místě v klidu, takže na ni nepůsobí odstředivá síla. Rameno se totiž pohybuje kolem palety. Navíc zabírají minimum prostoru, když jsou v klidu.

Ovinovací robotické stroje – mobilní ovinovací jednotky, se kterými si snadno přejedete ke zboží, které potřebujete zabalit. Při balení je zboží v klidu.

Ovinovací stroje s prstencem – automatické stroje, které jsou vhodné i pro použití na balících linkách. Lze balit i lehké nestabilní palety, rozměrné zboží a palety. Jsou vhodné pro velkokapacitní balení.